|
Ćmielowskie bobry :)
|
| kastankas |
Dodany dnia 10-02-2008 18:13
|

weteran

Data rejestracji: 16.01.08
|
Czy wiecie, że Ćmielów ma swe własne bobry !!!
To niewątpliwie powód do wielkiej dumy   , niestety raczej nie mają one z nami zbyt łatwego życia... 
Jeszcze 2 lata temu bobry mieszkały sobie spokojnie na Kamiennej, na wschód od mostu na rudzkiej drodze, do dziś widać tam jeszcze niektóre ślady ich działalności. Niektóre tzn. ślady zębów na ponadgryzanych drzewach, ślady dziś już mocno zciamniałe pod wpływem światła...
Po przewróconych przez nie drzewach nie ma jednak już śladu! Ciekawe, co stało się z wielotonowymi zwalonymi dzrzewiskami, których średnica pnia nie raz dochodziła do 0,5 metra... na pewno nie wyniosły ich stamtąd bobry... Ktoś przed zimą "sprzątnął" efekt ich pracy, a więc i zalążek ich zimowego lokum... bobry się przeniosły...
Przeniosły się na dopływ Kamiennej - rzeczkę znaną mieszkańcom pod nazwą Przepaść- stąd właśnie pochodzą te świeże zdjęcia... Najwidoczniej więc bobry jeszcze są, ale chyba robimy wszystko, by zmieniły zdanie.
Rzeczka zostało oczyszczona z chaszczy i pogłębiona- pewnie nie stanowiłoby to dla bobrów żadnego problemu, ale znów poginęły wszelkie efekty ich pracy, i dziwnym trafem znikają też drzewa zaledwie przez bobry nadgryzione (i to na pewno nie bobry używają pił )- pewna część to zapewne efekt oczyszczania, inna raczej "oczyszczania" .
Na zdjęciach (zdjęcia na www.informatorcmielowski.webpark.pl) wprawne oko zwróci również uwagę na kolor płynącej wody... Może ktoś wie dlaczego rzeczka Przepaść raz jest przejrzyście krystaliczna, raz natomiast ... proszę zwrócić uwagę na "mydliniasto" zieloną wodę, nawet piankę widać...  
I jak te bobry maja u nas wytrzymać?
Widać, że się nie poddają... JESZCZE!!!- na starych, ściemniałych śladach ich pracy widać kolejne, świeże, ale czy długo wytrzymają naszą obojętność, a wręcz nieprzychylność.
Przecież to nasz powód do dumy, że dzikie, piękne zwierzęta wybrały naszą okolicę na miejsce do życia. Bieszczady wyznaczają szlaki bobra jako swe wielkie atrakcje a co zrobimy my... znowu przegonimy, zatrujemy i zniszczymy???
Co tu robić?
Edytowane przez kastankas dnia 10-02-2008 19:54 |
| |
|
|
| Coroner16 |
Dodany dnia 11-02-2008 16:26
|

weteran

Data rejestracji: 03.05.07
|
ja obstawiam ze prędziej się one wyprowadzą niz człowiek zaprzestanie działalności degradującej środowisko
Byli tacy co się starali ale ich już nie ma...
Odi profanum vulgus et arceo!
Niczego nie będzie żal... |
| |
|
|
| kastankas |
Dodany dnia 11-02-2008 17:45
|

weteran

|
Coroner16 Ty jak zwykle optymistycznie... , ale niestety możesz mieć rację... gdybyś tylko powąchał rzeczkę Przepaść w niedzielę... do tego ten kolor... a bobry lubią czyste wody...
O dziwo dziś rzeczka już, dużo ładniejsza, a na własne oczy kiedyś widziałam, że była tak czyściutka, że dno było widać- marzenie!!! W zasadzie to wtedy nawet przeżyłam szok, że jest aż tak dobrze! A wczoraj...załamanie!!!!
Podobno do Przepaści odprowadzane są oczyszczone ścieki w Bidzinach, i właśnie czasem te ścieki są oczyszczone bardzo teoretycznie... w zależności od stopnia "teoretyczności" tego oczyszczania Przepaść zmienia kolor i zapach...
Nie wiem, kto powinien tego pilnować, ale zdecydowanie tak być nie powinno!!! Tylko nabierać wody w butelki i roznosić po stosownych biurkach!!! Ha, nawet niezły pomysł! |
| |
|
|
| admin |
Dodany dnia 11-02-2008 19:54
|

weteran

Data rejestracji: 17.01.06
|
Ta druga rzeczka płynąca od Jastkowa i łącząca się z Przepaścią jest czysta i tam też są (a przynajmniej były) bobry. Wybiorę się na spacer i zrobię fotki... |
| |
|
|
| Coroner16 |
Dodany dnia 11-02-2008 20:24
|

weteran

|
kastankas napisał/a:
Coroner16 Ty jak zwykle optymistycznie...   , ale niestety możesz mieć rację...
chciałbym nie mieć racji bo bobry to fajna sprawa zobaczymy jak będzie.
a co do tych scieków to są one również wpuszczane do tego rowu melioracyjnego który płynie łąkami od Brzóstowej, koło piekarni a następnie przecina drogę na stadion.
miejsce wpuszczania znajduje się na stawach za plebanią na wysokości UMiG Ćmielów. ogrodzone jest metalową barierką w kolorze bordowym.
jak ktoś nie wie jak trafić mogę pokazać a Ty Admin możesz fotki zrobić
| |
|
|
| admin |
Dodany dnia 11-02-2008 20:42
|

weteran

Data rejestracji: 17.01.06
|
się zrobi |
| |
|
|
| kastankas |
Dodany dnia 11-02-2008 20:45
|

weteran

|
admin napisał/a:
Ta druga rzeczka płynąca od Jastkowa i łącząca się z Przepaścią jest czysta i tam też są (a przynajmniej były) bobry. Wybiorę się na spacer i zrobię fotki...
W tej rzeczce podobno widziano też i raki...
Kiedyś tj. z rok, góra 2 lata temu, obiło mi się o uszy, że bobry podcinają (a przynajmniej podcinały) drzewka owocowe tamtejszym sadownikom... a wiecie kto mieszka w Jastkowie ... i też podcinały 
O bobrach fajna stronka:
www.bobry.org |
| |
|
|
| kastankas |
Dodany dnia 11-02-2008 20:53
|

weteran

|
Coroner16 napisał/a:
miejsce wpuszczania znajduje się na stawach za plebanią na wysokości UMiG Ćmielów. ogrodzone jest metalową barierką w kolorze bordowym.
Ja wiem gdzie, z placu ośrodka zdrowia dojść najłatwiej , wystarczy pociągnąć nosem i od razu wiadomo w którym kierunku iść...
Mam już też parę innych zdjęć do "terapii szokowej"... scyzoryk w kieszeni się otwiera... |
| |
|
|
| Coroner16 |
Dodany dnia 11-02-2008 20:59
|

weteran

|
admin napisał/a:
się zrobi 
i zamieści na stronce
| |
|
|
| Coroner16 |
Dodany dnia 11-02-2008 21:00
|

weteran

|
kastankas napisał/a:
a wiecie kto mieszka w Jastkowie  ... i też podcinały 

| |
|
|
| Coroner16 |
Dodany dnia 11-02-2008 21:02
|

weteran

|
kastankas napisał/a:
Ja wiem gdzie, z placu ośrodka zdrowia dojść najłatwiej , wystarczy pociągnąć nosem i od razu wiadomo w którym kierunku iść...
ale bezpieczniej jest przejśc tutaj od strony plebanii, gdyż nie wszyscy mile się odnoszą do chodzenia tą drogą, za dnia rzecz jasna
Mam już też parę innych zdjęć do "terapii szokowej"... scyzoryk w kieszeni się otwiera...
to wrzuć na stronkę. obejrzymy
| |
|
|
| kastankas |
Dodany dnia 11-02-2008 21:10
|

weteran

|
to wrzuć na stronkę. obejrzymy 
Taki jest właśnie ogólny plan , rzeczonej rury co prawda nie mam, ale niestety to nie jedyna "perła"... |
| |
|
|
| Coroner16 |
Dodany dnia 11-02-2008 21:15
|

weteran

|
admin jak zrobi zdjęcie to wrzuci a Ty daj jakąs inną "perełkę"
| |
|
|
| kastankas |
Dodany dnia 11-02-2008 21:24
|

weteran

|
Coroner16 napisał/a:
Jahvol meine commendant !! , nie martw się Coroner16, wcale nie mam zamiaru się wcinać   ... "perełek" na pewno starczy dla wszystkich  |
| |
|
|
| Coroner16 |
Dodany dnia 11-02-2008 21:41
|

weteran

|
chyba mnie zle zrozumiałeś  ale nie wazne 
| |
|
|
| kastankas |
Dodany dnia 11-02-2008 22:38
|

weteran

|
Panowie, a jak wrzucić zdjęcie w komentarze? |
| |
|
|
| Coroner16 |
Dodany dnia 12-02-2008 09:05
|

weteran

|
no klika się   i działa
| |
|
|
| kastankas |
Dodany dnia 12-02-2008 10:15
|

weteran

|
A jakas poważniejsza odpowiedź? |
| |
|
|
| vloso |
Dodany dnia 12-02-2008 10:47
|

weteran

Data rejestracji: 21.01.07
|
najlepiej umiesc je na jakims darmowym serwerze; np: photobucket.com i tam, juz po umeiszczeniu ukaze sie, co nalezy wkleic
|
| kastankas |
Dodany dnia 12-02-2008 11:47
|

weteran

|
Coroner16 napisał/a:
No to "perełki" jutro od rana na informatorze ćmielowskim... przypomnieć adresik?   
Można też wejść stąd z lewego menu, w WWW.CMIELóW jest Informator ćmielowski... szybko i skutecznie 
Dzięki Vloso, darmowy serwer też ok, ale skoro i tak wlepiam w informator to odnośnik mogę do niego... tylko właśnie jak?
<a href.....> zdjęcie </a>nie wchodzi...
Super Adminie pomocy! |
| |
|